1918
post-template-default,single,single-post,postid-1918,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 05.04.19

Fredagsbiten: Ruth Elizabeth ”Bette” Davis, född 5 april 1908, död 6 oktober 1989, var en amerikansk skådespelare. Bette Davis medverkade under en period av 48 år i 101 filmer. Hon fick två Oscars och var nominerad ytterligare nio gånger. En av hennes mest kända filmer är All about Eve från 1950 baserad på novellen ”The Wisdom of Eve” av Mary Orr. Det är en av de första storfilmerna som visar hur kvinnor förminskas och tvingas lyssna på män som är vana vid att ta plats, oavsett sina egna talanger. I huvudrollerna ses Bette Davis och Anne Baxter och här gör även Marilyn Monroe en av sina tidiga roller. Filmen nominerades till 14 Oscars och vann sex, däribland kategorin bästa film.

Veckans låt skrevs 1974 av Donna Weiss och Jackie DeShannon, men blev ingen hit då, utan det var först 1981 när den amerikanska sångerskan Kim Carnes gjorde sin version som den istället blev en megahit. Bette Davis lär själv ha skrivit till Kim Carnes och tackat henne för att hon gjort henne till ”en del av modern historia”.

 

Vrid upp volymen och dansa ut i våren!

 

And she’ll tease you, she’ll unease you
All the better just to please you
She’s precocious, and she knows just what it
Takes to make a pro blush
She got Greta Garbo’s standoff sighs, she’s got Bette Davis eyes