1904
post-template-default,single,single-post,postid-1904,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 15.03.18

Den 15 mars 44 f.kr – Idus Martiae (”mitten av mars”) dödades Julius Caesar med 23 dolkhugg av en sammansvuren grupp senatorer – The Liberators (låter som ett rockband eller…). De var trötta på Julius Caesars diktatorfasoner. The Liberators väntade på JC vid Pompejusteatern, när han tagit emot de 23 dolkhuggen såg han att Brutus fanns ibland attentatsmännen. (Brutus var hans vän och förtrogne – son till JCs älskarinna.) JC skall då, enligt Shakespeare ha sagt de berömda orden: ”Även du, min Brutus?”. Mer troligt att han sade: ”Även du, mitt barn?”. Men det kan förstås inte fastslås att han sade något överhuvudtaget. Den grekiska historikern Plutarkos hävdar att JC bara drog sin toga över ansiktet när han såg Brutus. Kanske, om man lutade sig nära honom, kunde man höra en svag viskning: ”Ich hab’ keine Lust…”