1884
post-template-default,single,single-post,postid-1884,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 15.02.18

Fredagsbiten: 15 februari 1903 satte Morris Michtom ut två gossedjur i skyltfönstret på sin leksaksaffär. Hans fru Rose hade sytt och stoppat dessa plysch-björnar som de kallade för ”Teddy bears”. Morris hade fått tillstånd att namnge teddybjörnarna efter president Theodore Roosevelts smeknamn ”Teddy” och var inspirerad av en jakthändelse i Mississippi 1902 då president Roosevelt blev erbjuden att skjuta en skadad björn som stod bunden vid ett träd. Men Teddy skall ha insisterat på att släppa björnen fri och låta den få springa iväg. Här går historierna isär lite… President Roosevelt, som var en hängiven jägare, lär bl.a. ha varit på en jaktresa i Afrika där hans jaktlag sköt över 6000 vilda djur för att det var roligt och att ha som troféer. Så det är väl lite delade meningar om hur fin djurvän han egentligen var…
Teddy Rooservelt är oxå en av de fyra presidenter som är avbildade på Mount Rushmoore i South Dakota. Monumentet skapades av den dansk-amerikanske skulptören Gutzon Borglum, hans son och 400 arbetare mellan åren 1927–1941.
Roosevelt som erhöll Nobels fredspris 1906 var oxå en hängiven miljövän och naturmänniska och praktiserade regelbundet boxning, judo och nakenbad i Potomacfloden vintertid. Roosevelt var även en av USA:s mest intellektuella presidenter.
Och på tal om presidenter så är det kungen – ”The King” som står för veckans fredagsbit – (Let Me Be Your) Teddy Bear! Skriven av Kal Mann och Bernie Lowe, inspelad 1957. Obs! Ramoneslängd på låten… under 2 minuter!

 

Crank it up!

”I don’t want to be your tiger
Cause tigers play too rough
I don’t want to be your lion
Cause lions ain’t the kind you love enough…”