1873
post-template-default,single,single-post,postid-1873,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 08.02.19

Fredagsbiten: Idag är det 50 år sedan premiärvisningen av första avsnittet av den svenska tv-serien om Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, en stark och snäll flicka med röda flätor och fräknar, som bor ensam i Villa Villekulla med apa, häst och en kappsäck guldmynt. ”Hon är ett 9-årigt barn som är totalt oberoende av alla vuxna, eftersom hon är starkare än de och inte behöver deras pengar. Det kunde ha gjort henne odrägligt självbelåten och hånfull mot andra, och i stället har hon blivit snäll, generös och modig”, säger Karin Nyman Astrids Lindgrens dotter.

Astrid Lindgren uppfann Pippi då hon berättade sagor för sin dotter Karin, har själv skrivit tv-manuset, då hon inte var nöjd med den filmatisering som gjordes 20 år tidigare. Böckerna om Pippi Långstrump har, översatts till 70 språk och sålt i ca 60 miljoner exemplar. Men Pippi har inte bara älskats. Något år efter utgivningen startade ”Pippifejden” där upprörda vuxna gick till storms mot den vanartiga flickan som skulle förleda den unga generationen och driva samhället mot kaos. Även under senare år har Pippi upprört. På 70-talet ansågs hon vara ärkekapitalist och på 2000-talet rasist. Men Astrid gick in i debatten och tog barnens parti: ”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv”.

Astrid Lindgren själv, som aldrig var särskilt intresserad av att tolka sina egna böcker, sa i en text till professorn och vännen Olle Holmberg: ”Om jag överhuvudtaget har haft någon särskild avsikt med Pippi-figuren, utöver att roa mina späda läsare så har det varit detta – att visa dem att man kan ha makt utan att missbruka den, ty av alla konststycken i livet är det tydligen det allra svåraste. Överallt missbrukas makt.”

Veckans låt skrevs av Robert Hazard 1979, och spelades först in med text ur ett manligt perspektiv. Efter en omskrivning av texten till kvinnligt perspektiv blev den en av Cyndi Laupers första singlar 1983.

Fin helg på er! Och glöm inte Pippis ord; Den som är stark måste också vara snäll.

#fredagsbiten #aaaccc #pippilångstrump #astridlindgren#cindylauper #girlsjustwanttohavefun