1840
post-template-default,single,single-post,postid-1840,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 25.01.19

Fredagsbiten: Cigarettes & Alcohol. December är kanske en av årets mest dekadenta månader. Fester, middagar och lediga dagar avlöser varandra. Därför bestämmer sig många för att ta en vit månad i januari, ofta i sällskap med andra löften om ett hälsosamt liv. Begreppet ”vit” myntades i en kampanj av Systembolaget från 1978 med följande uppmaning till svenska folket; ”När gav du din lever en vit vecka senast? En vit vecka består helst av 10 dagar. Man börjar på en fredag och fortsätter över nästa veckoslut.” Den verkliga positiva effekten av regelbundna vita perioder har dock ifrågsatts av läkare och forskare, eftersom de som gör den typen av uppehåll ofta felaktigt tror sig kunna konsumera mer alkohol med låg risk om en period av hög konsumtion följs av en vit månad.

Veckans låt är Oasis ”Cigarettes and Alcohol” och med den grattar vi den gamle Systembolagsdirektören och tidigare riksdagsmannen Gabriel Romanus som fyller 80 år idag, den 25 januari. Han delar för övrigt födelsedag med legendarer som Etta James, Virginia Woolf och Alicia Keys.

Lite kuriosa; en dag i slutet av 90-talet fick Marias byrå Intuition ett fax från Romanus, han gillade en kampanj som vi gjort i samarbete med HDK, med syfte att sätta fokus på design. I samma fax beställde han rakt av ett designuppdrag för Systembolagets presentförpackningar. Vi trodde på allvar att det var någon som skämtade med oss, men det var det inte och redan samma eftermiddag var vi igång, Romanus blev nöjd och det kom att bli fler uppdrag för Systembolaget.

Skål på er! Vrid upp volymen det är fredag!

 

I was looking for some action
But all I found was cigarettes and alcohol
You could wait for a lifetime
To spend your days in the sunshine
You might as well do the white line
’Cause when it comes on top
You gotta make it happen!