1838
post-template-default,single,single-post,postid-1838,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 18.01.19

Fredagsbiten: A design for life. 18 januari 1949 föds Philippe Starck i Paris. Frankrikes, kanske en av världens mest kända designer och arkitekt. Han har skapat allt från hotell, möbler, motorcyklar till hushållsnära vardagsprodukter, parfymer och restauranger. 2015 presenterades Sailing Yacht A, ett 143 meter långt segelfartyg med masthöjd på 100 meter, beställd av den ryske oligarken Andrej Melnitjenko. Kostnad: cirka $450 miljoner. Den har en besättning på 54 man och har plats för 20 gäster. Men mest känd är Philippe Starck nog för citronpressen Juicy Salif (Alessi/1990). Denna, snudd på, ikoniska designpryl som fanns i nästan varje medelklasshem på 90-talet. Den talade om att du hade koll och var intresserad av design. Gick du på bröllop på 90-talet så stod det minst en men ofta två Juicy Salif på presentbordet. Det bör väl sägas att den är rätt värdelös att pressa citroner med, men intressant att se på. 

Starck fick uppdraget av Alberto Alessi, han åkte på semester med familjen till Capri. En dag käkar han bläckfisk till lunch och börjar skissa på bordsunderlägget. Till en början ser det ut som en bläckfisk men tar slutligen formen av nån sorts futuristisk rymdraket. Skissen är väldigt lik det slutgiltiga resultatet – Juicy Salif, en av Alessis storsäljare genom tiderna. Starck har själv sagt att han hellre vill att den startar konversationen än att man pressar citron med den.  

Starck pratar mycket om demokratisk design – att förbättra kvaliteten samtidigt som man strävar efter att göra den tillgänglig för det största antalet människor till överkomliga priser. Om vision och kärlek: “If there is no vision, humane, social or loving, a project doesn’t have the legitimacy to exist.” Och förstås om enkelhet – “We forget simple solutions because it’s not good business.”…

Philippe Starck 70 bast i dag – A designer for life!

Fredagsbiten idag är A Design For Life av det walesiska bandet Manic Street preachers. Låten har kanske inte så mycket med design att göra, mer med klasskillnader och hur medelklassen ser på arbetarklassen typ…

Nicky Wire, som skrev texten, säger att sången är inspirerad av vad han uppfattat som mellanklassens försök att kapa arbetsklassens kultur, typ Blur’s Girls and Boys. ”Det här är sanningen. FATTA.”…

”We don’t talk about love we only want to get drunk

And we are not allowed to spend

As we are told that this is the end…”

”Useful is beautiful”