1836
post-template-default,single,single-post,postid-1836,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 11.01.19

Fredagsbiten: Starmen don’t die, they just return to space. Idag hyllar vi en stjärna som aldrig slocknar. Rymdtemat är en röd tråd i David Bowies karriär. Hans första stora hit var ”Space Oddity”, som kom ut i samband med NASA:s månlandning i juli 1969 – svindlande 50 år sedan – och igår var det tre år sedan Bowie tragiskt somnade in, två dagar efter sin 69 årsdag.

Bowie återvände gång på gång till temat om en astronaut med moraliska tvivel kring sig själv och planeten; 1971 Life On Mars, 1972 Starman, 1995 Hallo Spaceboy; Dancing Out In Space and Born In A UFO, from The Next Day in 2013 och slutligen på sitt sista album Blackstar som släpptes två dagar före hans död, och han slutar aldrig att sjunga; ”Look up here, I’m in heaven”.

I början av videon hittar en kvinna en död astronaut. Är det Major Tom? Johan Renck som regisserade Blackstar-videon säger så här I en intervju; ”Most things like this are for the eyes of the beholder, you know? You make of it whatever you want. What I can say, on one side of things there is no deliberate, underlying, firm quest to have any references to past times.”

Francis Whately, som regisserade dokumentären The Bowie om Bowies fem första år, säger så här om Blackstar-videon; ”Is that Major Tom? I have no way of knowing that, but he certainly wanted you to believe that it was. It’s the character that made him successful, so the idea of one of his last videos having Major Tom absolutely made sense.”

I samband med hans födelsedag i veckan lanserades appen ”David Bowie is”, en present till alla Bowiefans. Appen ”David Bowie is” är baserad på utställningen med samma namn, som visades på tolv museer runt om i världen mellan 2013 och 2018 och sågs av sammanlagt två miljoner besökare. Major Tom är död; David Bowie lever.

Fin helg på er!

How many times does an angel fall?
How many people lie instead of talking tall?
He trod on sacred ground, he cried loud into the crowd
(I’m a blackstar, I’m a blackstar, I’m not a gangstar)

#aaaccc #fredagsbiten #tgif #bowie #majortom #spaceoddity #blackstar#space #majortomisdeadbowielives