1834
post-template-default,single,single-post,postid-1834,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 04.01.19

Fredagsbiten: The Boxer. Den 4:e januari 1935 föddes Floyd Patterson i Waco North Carolina. Han hade tio syskon och familjen var väldigt fattig. Floyd växte upp i Brooklyn och som 17-åring tog han guld, som amatör, i mellanvikt vid OS i Helsingfors 1952. 1956 tog han, som den dittills yngste, världsmästartiteln i tungvikt. 26 juni 1959 blev han K.O. av Ingo från Majorna på Yankee Stadium i New York. Ett drygt år senare möts de igen, Floyd knockar Ingo i femte ronden och blir den första boxaren att återta en världsmästartitel. Men som man säger ”Once a Champ, always a Champ”. En tredje match hölls i mars 1961, domaren avbryter matchen då Ingo blivit knockad flera gånger… Floyd och Ingo höll dock kontakten trots händelserna och Floyd var stor i Sverige. Han var ofta på besök hos Ingo och hos sin bror Raymond – som fortfarande bor i Torslanda. Det startades en hamburgerrestaurangkedja – Floyd’s, om det var Floyd själv, hans bror Raymond eller någon annan som låg bakom den har vi inte lyckats få reda på. I götet låg den iallafall på Norra Hamngatan, Nordstan. Floyd och Ingo sprang även Stockholm Marathon ihop nån gång på 80-talet. Patterson dog i maj 2006, han led då av Altzheimers och prostatacancer.

Av 64 proffsmatcher vann han 55, 18 av dem på K.O.  – Twice a Champ, a Champ for fucking Ever!

Fredagsbiten idag blir The Boxer med Simon & Garfunkel. Videon är från deras återföreningskonsert i Central Park, New York 1981. Låten är skriven av Paul Simon och handlar kanske inte jättemycket om boxning utan mer om sångarens fight mot ensamhet och misär i New York City. I sista versen byts perspektivet till tredje person, boxaren, som trots effekten av ”every glove that laid him down or cut him till he cried out”, ”I am leaving, I am leaving”—men, fortsätter texten, ”the fighter still remains.”…

Att till detta sätta en refräng utan ord är ju snudd på briljant.

Ta av boxhandskarna och vrid upp volymen!

”Lie la lie, lie la la la lie lie

Lie la lie, lie la la la la lie la la lie…”