1817
post-template-default,single,single-post,postid-1817,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 07.12.18

Tom Waits, född 7 december 1949 – i baksätet på en taxi – nånstans i California (det där med taxin kanske man skall ta lite lätt på…). Musiker, sångare, skådespelare mm. Om hans musik kan man kanske säga att den är något svårdefienerad – en blandning av jazz, blues och vaudeville/cirkus med i vissa fall annorlunda instrumentering. Texterna är oftast bisarra, burleska små historier ur livet och hans hesa, raspiga röst är unik. Kritikern Daniel DurchHolz har beskrivit Waits röst som att den; ”blivit dränkt i ett fat Bourbon, inhängd i ett rökhus i några månader och slutligen blivit överkörd av en bil”. Själv har Waits sagt om sin röst att han aldrig haft problem att få beställa i en bar och att han lätt kan skrämma barn…
Fredagsbiten idag är ”Tango Till They’re Sore” från albumet Rain Dogs (1985), av många ansett, tillsammans med Swordfishtrombones (1983), som hans bästa. Marc Ribot som spelar gitarr på Rain Dogs, dock inte på denna låten, har beskrivit hur man kan få instruktion från Waits om hur han vill att man skall spela: ”Play it like a midget’s Bar Mitzvah!”

Ha en skön helg, take it away Tom!

Well, you play that Tarantella, all the hounds they start to roar, The boys all go to hell, and then the Cubans hit the floor, They drive along the pipeline, they tango till they’re sore, They take apart their nightmares and they leave ’em by the door
Let me fall out of the window with confetti in my hair, Deal out jacks or better on a blanket by the stairs, I’ll tell you all my secrets, but I lie about my past, Send me off to bed forever more

ps. lyssna även på Marc Ribots album Songs of Resistance 1942–2018 och låten ”Bella Ciao” med Tom Waits på sång.