1811
post-template-default,single,single-post,postid-1811,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 30.11.18

Fredagsbiten; idag är det 300 år sedan Karl XII även kallad krigarkungen dog då han träffats av en kula i huvudet,(myten säger att det var en knapp). Då kungen ständigt varit ute på fälttåg växte folkets missnöje och krigströtthet. Hans syster Ulrika Eleonora uppmanade sin bror kungen att återvända hem. När Karl XII dog meddelade Ulrika Eleonora att hon med stöd av sin arvsrätt övertagit kronan, men riksdagen vägrade godkänna hennes rätt till tronen. För att erkännas som drottning var hon tvungen att avsäga sig sin arvsrätt och godkänna en regeringsreform som innebar att monarken inte längre hade ensam styrande makt utan delade den med ett riksråd. Redan innan hon valdes till drottning den 23 januari 1719 hade Ulrika Eleonora uttryckt önskan om att upphöja sin make, Fredrik av Hessen, till medregent. Men förslaget väckte så stort motstånd att hon var tvungen att överge det. Trots detta valde Ulrika Eleonora att endast ta emot politiska råd från sin make, vilket gjorde henne impopulär hos riksrådet. När hennes önskan om att samregera med maken än en gång avvisats avsade hon sig istället tronen till förmån för honom i februari 1720.

Ulrika Eleonora och Fredrik I fick aldrig några barn tillsammans. Deras förhållande, som till en början beskrevs som lyckligt, ska ha ändrats när han blev kung. Sårad av makens otrohet och allt mer utsvävande levnadsvanor ska Ulrika Eleonora ha dragit sig undan och funnit tröst i religion och välgörenhet. Hennes politiska inflytande upphörde dock inte helt och hon regerade i Fredriks frånvaro vid två tillfällen under 1730-talet. Ulrika Eleonora avled av smittkoppor den 24 november 1741.

Fredagsbiten är Bowies låt ”Queen bitch”, Bowie skrev den som en hyllning till Velvet Underground och Lou Reed.

She’s a Killer Queen
Gunpowder, gelatin
Dynamite with a laser beam
Guaranteed to blow your mind
Anytime