1808
post-template-default,single,single-post,postid-1808,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 23.11.18

Fredagsbiten: Fuck Black Friday. Fredagen efter Thanksgiving (Thanksgiving infaller alltid den 4:e torsdagen i november.) är Black Friday. Årets största konstruerade konsumtionsdag. I Sverige började Black Friday ta fart 2013 och har sedan växt, i USA har det varit igång sedan sedan 1980-talet. Nu pratas det tillochmed om Black weekend och Black Week…helt sjukt. I Sverige räknas handeln idag omsätta ca 6,5 miljarder sek medan den förra året omsatte ca 526 miljarder sek. i USA. Snälla bidra inte till detta! 

En skön paradox i sammanhanget är att Svensk Handel har utsett ”det återvunna plagget” till årets julklapp. 

Asket, som säljer kläder på nätet, har valt att hålla sin webbshop stängd under hela dagen! De som försöker att handla möts av orden “Closed for your consideration”. ”Idag håller vi stängt för att skapa eftertanke och medvetenhet hos våra kunder”, säger Askets medgrundare Jakob Dworsky.

Fredagsbiten idag är Can’t Buy Me Love med The Beatles – en klassisk anti konsumtionslåt. Paul McCartney, som skrev låten, sa så här om den: ”The idea behind it was that all these material possessions are all very well but they won’t buy me what I really want.” 

 

”I don’t care too much for money, 

Money can’t buy me love”