1806
post-template-default,single,single-post,postid-1806,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 16.11.18

Fredagsbiten: Den 16 november 1959 hade The Sound of Music urpremiär på Broadway i New York. The Sound of Music, som enligt många är musikalernas musikal, bygger på en självbiografisk roman av Maria von Trapp och utspelar sig i Österrike. Filmatiseringen från 1965 anses vara en av filmhistoriens största musikalsuccéer. Musikal är en form av modern musikteater. En musikal är en blandning av musik, teater och dans. Begreppet är brett, men avser vanligen någon av de genrer som utvecklades i USA och England under 1900-talets första hälft, eller efterföljare till dessa.

Veckans fredagsbit är Aquarius, inledningslåten från en annan legendarisk musikal, Hair – The Tribal Love-Rock Musical, en musikal om hippiekulturen och flower power-generationen. Urpremiären ägde rum i New York på off-Broadwayscenen, Joseph Papp’s Public Theater hösten 1967 och Hair skapade stor uppståndelse med sitt budskap med sexuell frihet, antirasism och drogromantik. Att skådespelarna var helt nakna i slutet av akt 1 blev till och med ett rättsärende då föreställningen lämnade New York. Enligt astrologin är Aquarius (Vattumannen) den nästkommande tidsåldern, vilken ska utmärkas av en omfattande (ny)andlighet, då mänskligheten söker sig inåt istället för utåt.

Vilken är din favoritmusikal?

”When the moon is in the Seventh House
And Jupiter aligns with Mars
Then peace will guide the planets
And love will steer the stars

This is the dawning of the age of Aquarius
The age of Aquarius
Aquarius!
Aquarius!”