1755
post-template-default,single,single-post,postid-1755,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 14.09.18

Den 14 september (ev. 13:e) 1321 dog Durante degli Alighieri, mer känd som Dante, i staden Ravenna i nuvarande Italien. Han var författare, ämbetsman och poet. Hans mest kända verk är Divina Commedia, Den gudomliga komedin eller Komedin, som han själv kallade den. Den skildrar den fiktive Dantes vandring ned genom helvetets nio kretsar, upp för Skärseldsberget och vidare in i Paradiset. Dante passerar genom Helvetets grind, som har en inskription som slutar med den berömda frasen ”Lasciate ogne speranza, voi ch’intrate” – ”I som här inträden, låten hoppet fara”. Vid bryggan väntar färjkarlen Charon för att ta honom, med sin färja, över floden Styx/Acheron till Hades/Helvetet. Charon framställs ofta som en gammal skäggig man med mössa, arbetsmantel, fotsida stövlar av lack och stav, ståendes i båtens för. Som ersättning för överfarten krävde han ett mynt, ett litet silvermynt som lades under den avlidnes tunga. Eftersom Dante inte är död blir det lite trubbel att få åka med, till slut ger Charon med sig när det förklaras att Dante gör sin resa på gudomliga grunder. Själva resan över floden finns inte beskriven – Dante svimmar och vaknar först på andra sidan.
I Fredmans epistel No. 81 nämner Bellman Charon, vinkandes från sin älv… Fredagsbiten idag är ”Märk hur vår skugga” i Imperiets version.