1749
post-template-default,single,single-post,postid-1749,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 07.09.18

Fredagsbiten: I ett demokratiskt samhälle med allmänna och fria val kan personer med rösträtt rösta på det parti och de politiker de vill ska representera dem vid politiskt beslutsfattande på nationell, regional och lokal nivå. De politiker eller partier som får flest röster, alltså en majoritet av rösterna, är de som får bestämma mest. 

Vårt låtval i sann demokratisk anda denna fredag är Bob Marleys låt ”Get Up, Stand Up”. Han skrev den ihop med Peter Tosh 1973 under en turné på Haiti, starkt berörd av fattigdomen och hur livet för haitierna såg ut. Marley and The Wailers brukade alltid köra den på sina spelningar, ofta som sista låten. Den var också den sista låt Bob Marley framförde på scen, den 23 september 1980 på Stanley Theater i Pittsburgh, Pennsylvania. Videon är från en konsert på Reitstadion, München, dåvarande Västtyskland ett halvår tidigare.

I en krönika frågar sig musikjournalisten Jan Gradvall vilken som är tidernas största popartist i ett globalt perspektiv? Inte Elvis, Beatles eller Rolling Stones. Trots att de har lyssnare överallt har de inte gjort något bestående avtryck i jordens två folkrikaste världsdelar, Afrika och Asien. Inte heller Madonna? Nej, kvinnoförtrycket i stora delar av världen har stoppat hennes framfart. Michael Jackson? Människor i världens alla länder kan dansa som Michael Jackson och känner igen basgången i ”Billie Jean”. Men den största popartisten ur ett globalt perspektiv är ändå Bob Marley. Vart man än reser i världen hör man Marleys låtar och ser hans bild på T-shirts. Bob Marley är också lika stor i alla världsdelar. Han är till exempel en gigant i Afrika. I och med att hans musik och texter är skrivna ur ett underdogperspektiv är han också en hjälte i u-länder och en symbol för frihet i diktaturer. Samlingsalbumet ”Legend” sägs för övrigt vara det album som återfinns i flest amerikanska studentrum. 

På söndag är det val i Sverige. Lyft blicken innan du röstar! Vilket samhälle vill du leva i?

Get up! Stand up! 

You can fool some people sometimes

But you can’t fool all the people all the time

So now we see the light (What you gonna do?)

We gonna stand up for our rights! (Yeah, yeah, yeah!)

So you better

Get up, stand up! (In the morning! Git it up!)

Stand up for your rights! (Stand up for our rights!)

Get up, stand up!

Don’t give up the fight! (Don’t give it up, don’t give it up!)