1742
post-template-default,single,single-post,postid-1742,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 31.08.18

Fredagsbiten: Berlin, fredagen den 31 augusti 1928. Premiär av Bertolt Brechts och Kurt Weills ”Tolvskillingsoperan”. Det blev succé! Den är baserad på John Gays 1700-talspjäs ”Tiggarens Opera”. Weills musik i pjäsen är inspirerad av både jazz och tysk dansmusik och de mest kända sångerna från ”Tolvskillingsoperan” är ”Die Moritat von Mackie Messer” / ”Mack the Knife” och ”Seeräuber Jenny” / ”Sjörövar-Jennys visa”.

Rollen som Jenny spelades av Kurt Weills dåvarande fru, LotteLenya. Hon spelade även den rollen i den första filmatiseringar från 1931 och i Broadwayuppsättningen från 1954. Annars är hon kanske mest känd för biopubliken som Rosa Klebb i ”Agent 007 ser rött” – hon med knivbladet i dojjan!

Fredagsbiten idag blir Mack the Knife. Den har spelats in i otaliga versioner av ett antal artister så som; Bobby Darin, Nick Cave, Frank Sinatra, Robbi Williams, Sting, Ella Fitzgerald, Kevin Spacey, Marl Lanegan, Dee Snider, Anita O’Day, Bing Crosby, Lyle Lovett, Marianne Faithful … Vi väljer att spela Louis Armstrongs version. När Armstrong spelade in sin version befann sig Lotte Lenya i studion, han adderade till hennes namn i slutet på låter där några av Mack the Knifes offers namn nämns.

ps. pjäsen är förstås politisk och temat i akt1 känns ganska aktuellt idag: ”Jonathan Peachum har grundat en firma, som beviljar ”tiggarlicenser” och erbjuder hjälp och skydd mot 50% av inkomsterna. Den som vägrar blir bortkörd eller bestraffad.”

Ha en skön helg, i morgon börjar hösten.

Take it away Satchmo!