1714
post-template-default,single,single-post,postid-1714,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 10.08.18

Fredagsbiten: På några minuter vänds uppsluppen feststämning till vattenfylld katastrof. Den 10 augusti 1628 (390 år sedan!) går det som skulle vara Östersjöns mest fruktade krigsskepp, under i Stockholms ström, inför öppen ridå och storpublik. Örlogsfartyget Vasas jungfruresa varar i ynka 15 minuter, sedan går allt fort. En kastvind fyller seglen och Vasa börjar kränga, men hon reser sig till slut upp igen. Så kommer ännu en kastvind, ännu starkare och skeppet får så kraftig slagsida att vattnet forsar in genom de öppna kanonportarna på nedre batteridäck. Snart börjar Vasa sjunka. Kalabaliken är stor. Många ur besättningen kastar sig i vattnet. Inom kort står skeppet på bottnen på 32 meters djup. Wasa förliser endast 120 meter från land. De flesta av de som är ombord överlever, men ett trettiotal människor dog. De flesta av de omkomna blir kvar instängda i skeppet.

Mannen som drog igång bygget av Vasa, Henrik Hybertsson, var en erfaren och ansedd skeppsbyggmästare, men i Sverige på 1620-talet använde man sig inte av ritningar när man konstruerade skepp och det fanns inga matematiska modeller som kunde användas för att beräkna hur stabila olika skrovformer var. Så kallade omkullseglingar skedde då och då. Att kapten Söfring Hansson lät kanonportarna stå öppna när Vasa gav sig av var ett ödesdigert beslut – om de varit stängda hade inte vattnet kunnat forsa in som det gjorde, och skeppet nog kunnat tas iland. Men det är uppenbart att Vasa inte var sjöduglig.

 

Efter några tidiga misslyckade försök att bärga henne på 1600-talet, glömdes Vasa i stort sett bort. Skeppets ungefärliga position förblev känd in på mitten av 1800-talet, men inga allvarliga försök gjordes för att bärga det. År 1956 lyckades amatörforskaren och ingenjören Anders Franzén, tillsammans med dykaren Per Edvin Fälting, åter fastställa Vasas exakta position och efter flera år av marinarkeologiska utgrävningar och förberedelser lyftes Vasa över vattenytan 24 april 1961. Sedan 1990 ingår fartyget i en permanent utställning i Vasamuseet på Djurgården i Stockholm.

 

Veckans låt lär hålla i minst 390 år. Nick Caves Ship Song.  Stormvarning på västkusten så satsa på bryggsegling i helgen. Vrid upp volymen och överrösta stormen!

 

Come sail your ships around me
And burn your bridges down
We make a little history baby
Every time you come ’round

 

#aaaccc #fredagsbiten #vasa #sailship #nickcave #thebadseeds #ohojseglarvänner #johanne