1703
post-template-default,single,single-post,postid-1703,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 13.07.18

Fredagsbiten: Idag fyller Hollywoodskylten 95 bast. Från början stod det Hollywoodland och var reklam för ett bostadsområde som skulle byggas på kullarna bakom Hollywood. ”Hollywoodland – a superb environment without excessive cost on the Hollywood side of the hills” stod det i annonserna. Skylten är placerad på sydsluttningen av Mount Lee i Griffith Park. (34°8′2.62″N 118°19′17.73″W)
Tanken var att skylten skulle stå uppe i 1 1/2 år, men det blev lite längre. Skylten står kvar och under 30- och 40-talen förfaller den. 1949 ansöker Hollywoods Handelskammare om att få ta över skylten, de tycker att den är förknippad med filmindustrin och ser den som en viktig tillgång för Los Angeles. 1973 får skylten status som Officiellt Landmärke av Staden Los Angeles. 1978 måste skylten renoveras eller byggas om, kostnaden beräknades till en kvarts million dollar, men ingen har pengar till det. Då drar Hugh Hefner igång en insamling, han auktionerar ut varje bokstav för $ 27,000. Bland ”givarna” finns förutom han själv, Warner Bros, Andy Williams och Alice Cooper. 2010 var det dax igen, det behövdes pengar. Hugh Hefner donerar $ 900.000 och senare $ 100 00 till ur egen ficka för att skylten skall bli kvar. What a guy!
Skylten står fortfarande kvar 95 år senare även om det försökts göra åverkan eller ändra bokstäverna vid flera tillfällen. 1976 och 2017 ändrades texten till Hollyweed och 1987 till Ollywood (under förhören med Oliver North). Numer blir man hårt bestraffad om man tar dig innanför avspärrningarna till skylten, påföljd för intrång innebär bland annat; $ 1,000 i böter, 20 dagars samhällstjänst på CalTrans highway crew, och återbetalning för vad din arrestering har kostat olika instanser i staden.

Hollywood har väl länge stått som en rå-modell för ytlighet, glitter och glam. Det är inte för inte som Hollywood oxå kallas för Tinseltown. För 15 år sedan, i morgon, släppte Madonna låten Hollywood som andrasingeln från albumet American Life. Flera av låtarna, bland annat Hollywood är kritiska mot amerikansk kultur och girighet med fokus på Hollywood California som en falsk dröm. Drömmen om det vackra livet som en stor illusion. Dagens fredagsbit är: Hollywood med Madonna!

”How could it hurt you when it looks so good”

 

p.s. vi pausar fredagsbiten över sommaren, är tillbax fredagen den 10 augusti med en ny frän låt kopplad till den dagen. d.s.