1683
post-template-default,single,single-post,postid-1683,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 06.07.18

Fredagsbiten 6 juli: Tennis anyone? Mitt i fotbolls-VM-yra och Almedalsturbulens vill vi påminna om Wimbledon – den äldsta av de fyra Grand Slam-turneringarna – och den mest konservativa. Den 5 juli 1975 blev amerikanen Arthur Ashe (1943-1993) den förste svarta manlige spelaren att vinna Wimbledon. I finalen besegrade han storfavoriten och titelinnehavaren Jimmy Connors. Men vägen dit var inte given. Ashe började spela tennis som sjuåring och hans talang upptäcktes tidigt, men på grund av rasismen hindrades han ofta från att delta i tävlingar. Han fick inte spela i Richmonds inomhushallar och inte heller möta vita spelare. Ashe flyttade till St. Louis där förutsättningarna var bättre. Han uppmärksammandes allt mer, och fick slutligen tillåtelse att delta i den tidigare segregerade turneringen US Interscolastic. Som senior fick han delta i de flesta nationella och internationella turneringarna, men Ashe kämpade inte bara mot hårt motstånd på tennisplanen utan ännu mer som människorättsaktivist vid sidan av plan.

Själv sa Arthur Ashe att hans livs lyckligaste ögonblick inte var när han vann Wimbledon, utan när Nelson Mandela släpptes från fängelset 1990: ”Det tuffaste jag varit med om är att vara svart i det här samhället.” Som motståndare och aktiv kritiker till apartheidsystemet i Sydafrika, blev han själv nekad inresevisum dit 1970.

Tennisen har varit föremål för många protestaktioner genom åren, men ”Den vita sporten” blir nog aldrig vitare än i Wimbledon. Sedan premiären 1877 har spelarna i Wimbledon tvingats att bära vitt från topp till tå. Ytterst få, bl a Serena Williams och Andrée Agassi, har vågat bryta mot den strikta klädkoden. De som försöker sticka ut ombeds än idag att lämna banan. 

Veckans låt spelades in samma år som Ashe vann Wimbledon. Mikael Wiehe skrev låten med anledning av Sveriges Davis Cup-match i tennis mot Chile hösten 1975. Militärkuppen i Chile hade ägt rum två år tidigare och engagemanget mot Augusto Pinochet  var starkt i Sverige. I anslutning till matchen hölls demonstrationer och protester  och låten ”Stoppa matchen!” framförd av Hoola Bandoola Band var en del av detta. Stoppa matchen!” gavs aldrig ut på något av bandets studioalbum, men har senare inkluderats på flera samlingsalbum.

Skön helg och ut med er i solen! Krama varandra och heja Sverige!

”Fascisterna regerar

med terror och tortyr

Sen snackar dom om laganda

Ja, det är nästan så man spyr

Medan bönderna och jobbarna

hålls i schack med militär

så kan dom rika spela tennis

Men dom ska jävlar inte spela här

Stoppa matchen.”

 

#fredagsbiten #aaaccc #arthurashe #wimbledon #denvitasporten #tennisanyone #nelsonmandela #hoolabandolaband #stoppamatchen