1660
post-template-default,single,single-post,postid-1660,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 15.06.18

Fredagsbiten: Den 15 juni 1989 släpper Nirvana sitt debutalbum ”Bleach” på Seattlebolaget Sub Pop. Albumet har föregåtts av singeln Love Buzz. På skivans  baksida står Kurt Cobains namn skrivet som Kurdt Kobain och Krist Novoselics förnamn är skrivet som Chris. Mest på kul antagligen … Plattan fick mestadels positiv kritik och hade sålt ca 40 000 ex i USA innan genombrottsplattan ”Nevermind” släpptes 1991. När Sub Pop fick finansiella problem bestämde sig Nirvana för att söka ett nytt bolag, det blev Geffen Records. Där släpptes ”Nevermind” 1 augusti 1991. Den succén satte även fart på försäljningen av ”Bleach” som till dags dato är Sub Pop bäst säljande album med ca 2 miljoner sålda ex bara i USA. ”Nevermind” har väl sålt typ 25 miljoner ex world wide. Dagen fredagsbit är About a girl från Bleach. Texten handlar om Kurts dåvarande flickvän Tracy, hon tyckte att han kunde väl skriva en låt om henne när han skrev om allt annat. Cobain skrev och presenterade för bandet, Chad Channing – Nirvanas dåvarande trummis – frågade vad låten handlade om. – About a girl svarade Kurtan. Han var dock själv lite skeptisk till att ha med en så ”poppig” låt på en grunge-platta men både producenten Jack Endino och Sub Pop tyckte att den var ok så därför hamnade den på plattan.

”I’m standing in your line, I do hope you have the time, I do pick a number, too, I do keep a date with you”

Så, ut i solen nu, hopp och lek…