1654
post-template-default,single,single-post,postid-1654,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 08.06.18

Det är 8 juni 1972. Vietnamkriget pågår för fullt. Nioåriga Phan Thi Kim Phuc har just blivit svårt bränd av av napalm, hon har slitit av sig sina brinnande kläder och springer naken i förtvivlan och skräck längs landsvägen ut från byn. Fotografen Nick Ut fångar ögonblicket med sin kamera. Bilden av ”Napalm Girl” belönades med Pulitzer priset och har blivit en av de mest ikoniska krigsbilderna genom historien. Kim Phuc överlever mirakulöst och jobbar idag som FN-ambassadör för fred och försoning. Själv säger hon så här; ”Det känns så stort att bilden på något sätt ändrade på händelseförloppet och fick slut på kriget.”

Veckans låt är en reflektion över krigets fasor av dem som upplevde dem varje dag. Originalet spelades in av en grupp soldater som var kritiska till USA. 1981 gjorde Cortex sin version. Originalvideon har tyvärr plockats bort från nätet, men texten är stark så vi kör den ändå.

Ha en fin helg och var snälla mot varandra!

#fredagsbiten #aaaccc #freddiewadling #cortex #napalmgirl #tgif#peaceloveandunderstanding