1651
post-template-default,single,single-post,postid-1651,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 01.06.18

Fredagsbiten: Torsdagen den 1 juni var det planerade releasedatumet för The Beatles åttonde studioalbum ”Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Plattan var influerad av Beach Boy’s ”Pet Sounds” men även av Mother of Invensions ”Freak Out!”. Många pratar om plattan som det första ”koncept albumet”. Detta höll – förstås – John Lennon inte med om. Omslaget gjordes av popkonstnären Peter Blake, Jann Haworth efter en skiss av Paul McCartney. 

Sista låten på B-sidan, A day in a life, är ett litet mästerverk som börjar lite försiktigt men gitarr, piano och John Lennons röst. Trummor och bas smyger in, efter andra versen kommer symfoniorkestern in och sedan Pauls stick: ”Wake up, fell out of bed …”

Textmässigt finns det hur många referenser som helst till diverse händelser. Lämnar det utanför här tror jag…

Det klassiska slutackordet – ett E-dur – sträcker sig en bit över 40 sekunder. Inspelat på ett antal pianon och överdubbat nåra gånger… Detta slutackord inspirerade Apples ljuddesigner Jim Reekes när han skapade startsnutten till Mac-datorerna. Fast han körde ju ett C-dur istället. Ändåså…

Fantastisk låt som oxå är ett bra och tydligt samarbete mellan Lennon & McCartney.!

 

Njut och ha en skön helg i värmen.

 

Ah I read the news today, oh boy

Four thousand holes in Blackburn, Lancashire

And though the holes were rather small

They had to count them all

Now they know how many holes it takes to fill the Albert Hall

 

I’d love to turn you on