1634
post-template-default,single,single-post,postid-1634,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 18.05.18

Fredagsbiten: See Emily play. 18 maj 1967 går Pink Floyd in i Sound Techniques Studios i Chelsea, London för att spela in sin andra singel See Emily play. Text och musik skrevs av Syd Barrett. Syd hävdade att texten handlar om en ung kvinna som han sett när han låg och sov i skogen efter att ha tagit lite hokus-pokuspiller. Senare dementerade han dock detta och sa att han hittat på allt för att få lite publicitet kring singeln. Emily finns dock i verkligheten, hon heter EmilyYoung och är idag en erkänd skulptör. Då var hon en en ung student som hängde på UFO Club i London där Pink Floyd ofta spelade. Hon kallades för ”The Psychedelic Schoolgirl”. Antagligen handlar texten om henne. En 20-årig kille skriver en sång om en 16-årig tjej helt enkelt …
David Gilmour, som ej ännu var medlem i bandet, besökte studion under inspelningsdagarna. Från början hette låten Games for May men ändrades till See Emily play. Syd använde en Zippotändare för att få till slide-soundet på sin gitarren. See Emily play är en av Pink Floyds totalt tre letar som är omnämnda i Rock n’ Roll Hall of Fames lista: 500 songs that shared Rock n’ Roll. De andra två är Money och Another Brick in the Wall part 2.

Ta ett djupt andetag, zona ut och känn in helgen!

There is no other day
Let’s try it another way
You’ll lose your mind and play
Free games for May
See Emily play