1619
post-template-default,single,single-post,postid-1619,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 11.05.18

Fredagsbiten: 11 maj 1997, för första gången i världshistorien har en dator besegrat det mänskliga geniet i schack. Datorn, med namnet Deep Blue, utvecklad av IBM, stod som segrare efter en stenhård match om 6 partier mot den då regerande världsmästaren i ryssen Garri Kasparov, i New York, med siffrorna 3½–2½. Kasparov vann det första partiet, och Deep Blue vann partierna 2 och 6. Övriga partier slutade i remi. Enligt Murray Campbell, en IBM-ingenjör, var det avgörande 44:e draget i slutet av första matchen resultatet av en bugg. Kasparov krävde en returmatch, då han var övertygad om att datorn under matchen använt mänsklig hjälp. Hur som helst packades Deep Blue ihop efter matchen, och användes aldrig mer i schacksammanhang. Veckans låt är hämtad från ett album som redan 16 år tidigare förutspådde teknikutvecklingen … Kraftwerks ”Computer Welt”, från 1981. Låtarna handlar om hur de stora företagen och institutionerna ska kontrollera och registrera människan med hjälp av den nya tekniken … Titeln och hela låttexten är Kraftwerks egen take på uttrycket ”It’s more fun to compete” från gamla flipperspel. Lyssna och reflektera i solstolen.

Fortsatt härlig långhelg på er därute! Have fun!

”It’s more fun to compute

It’s more fun to compute”

#aaaccc #fredagsbiten #deepblue #chess #kasparov #ai #kraftwerk #computerwelt #itsmorefuntocompute