1617
post-template-default,single,single-post,postid-1617,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 04.05.18

Fredagsbiten: Ohio. Den 4:e maj 1970 sköts 4 studenter ihjäl av Ohios Nationalgarde vid en demonstration mot USAs bombning av Kambodja på Kent State University i Ohio. Nationalgardet öppnade alltså eld mot obeväpnade studenter. 4 dog och 9 skadades. Vietnamnkriget som var på väg att ta slut fick ny fart iochmed bombningen/invasionen av Kambodja och många blev förbannade. det hölls demonstrationer och protestmarscher runt om i USA och på många Universitet.
De 4 som dödades var: Jeffrey Glenn Millar, 20, skjuten i munnen. Allison B. Krause, 19, skjuten i bröstet. William Knox Schroeder, 19, skjuten i bröstet. Sandra Lee Scheuer, 20, skjuten i nacken.
Gerald Casal / Devo, som var på plats och god vän med Jeffrey och Allison säger: – Vi kunde inte föreställa oss att soldaterna skulle skjuta rakt in i en folkmassa som sprang i från dem…
Chrissie Hynde / The Pretenders som gick på skolan och var på plats skriver i sin självbiografi från 2015: – Soldaterna stod som stelnade. Vi tittade på dem och de tittade på oss. De var bara barn, 19 år, som vi. Men i uniform. Precis som våra pojkar i Vietnam…
Fredagsbiten idag blir Ohio, skriven av Neil Young. Men det kunde oxå blivit: Ohio 4 maj 1970 med proggruppen Gläns över sjö och strand från deras platta Är du lönsam lilla vän (1970).

Tin soldiers and Nixon coming,
We’re finally on our own.
This summer I hear the drumming,
Four dead in Ohio.