1603
post-template-default,single,single-post,postid-1603,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 27.04.18

Fredagsbiten: Rebel grrrls … Den 27 april 1992 utsågs politikern Betty Boothroud (född 1929) till den första kvinnliga talmannen i brittiska parlamentets 700-åriga historia. Samma dag 1759 föddes den brittiska författaren och filosofen Mary Wollstonecraft, som också hon kom att göra avtryck i historien. I sin mest uppmärksammade bok, ”A Vindication of the Rights of Woman”, argumenterar hon för att kvinnor inte är underlägsna män av naturen, utan bara framstår som sådana för att de saknar formell utbildning. Hon startar bland annat en skola för flickor, och för fram idéerna om att både män och kvinnor skulle betraktas som rationella varelser och att samhället bör grundas på förnuft. Kvinnor i den nyväckta feministiska rörelsen, från Virginia Woolf till Emma Goldman, omfamnade Wollstonecrafts öde och hyllade hennes vågade ”livsexperiment”, som Woolf uttryckte det. Goldman betraktade henne som en av historiens största rebeller. Några andra kvinnor med rebellstatus är det amerikanska grunge/punk-bandet Bikini Kills. Bandet bildades 1990 av Kathleen Hanna, Kathi Wilcox och Tobi Vail. Hanna skrev de flesta låtarna och var även inofficiell ledare för den feministiska undergroundrörelsen Riot grrrl – en reaktion mot de mansdominerade punkbanden. Rörelsens namn myntades på International Pop Underground-konventet i Olympia, Washington den 20 augusti 1991 då Alison Wolfe (i bandet Bratmobile) utropade ”We need to start a girl RIOT!”. Veckans låt ”Rebel girl” producerades i samarbete med Joan Jett från The Runaways, vilkas musik Hanna beskrev som ett tidigt exempel på riot grrrl-estetik.

Vrid upp volymen och känn rebellen i dig!

”That girl thinks she’s
Rebel girl rebel girl
I know I want to take you home
I want to try on your clothes the queen of the neighborhood
I got news for you, she is!”

#fredagsbiten #aaaccc #bettyboothroud #marywollstonecraft#bikinikill #riotgrrl #rebelgirl #kathleenhanna #joanjett #rebels