1578
post-template-default,single,single-post,postid-1578,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 30.03.18

Fredagsbiten: Vi tycker lite synd om Mackan som förlorat 328000000 på aktienedgången … En annan affärsnyhet som provocerade många på sin tid gjordes upp 30 mars 1867. Ryssland är oroliga för ekonomin, då man fruktar en förlust av Alaska-territoriet utan att få något för det, särskilt till sina rivaler britterna, vars flotta lätt kan ta över den svårförsvarade regionen. Tsar Alexander II av Ryssland beslutar att sälja territoriet till USA och instrueras av minister baron Eduard de Stoeckl att inleda förhandlingar med Seward. Förhandlingarna avslutas med en hård nattmangling, klockan fyra på morgonen den 30 mars 1867 signeras fördraget. Köpesumman är satt till 7,2 miljoner USA-dollar, dvs 4 dollar per kvadratkilometer (motsvarande 1,67 miljarder USA-dollar 2006). Den allmänna opinionen i USA är negativ och köpet kritiseras hårt. ”Varför ska man ”kasta bort” pengar på en avlägsen otillgänglig plats?” Inköpet av det nya området var inte populärt i resten av USA, där Alaska blev känt som ”Seward’s Folly” (Sewards galenskap) eller ”Seward’s Icebox” (Sewards islåda), efter mannen som organiserade affären. Alaska firar varje år inköpet av området som Sewards dag, den sista måndagen i mars.
Veckans låt på temat Alaska är Olle Adolphssons Okända djur med text av Beppe Wolgers.

Go påsk på er! Skål!

”När det våta regnet faller hoppar

Smådjur upp på alla vattendroppar

De sticker hål på dropparnas hinna

Och säger skål och blir småningom stinna

Men annars skulle regnet inte plaska

De heter plur, kommer från Alaska”

#aaaccc #fredagsbiten #thealaskapurchase #beppewolgers #olleadolphsson #alaska #sewardsfolly #sewardsicebox #andrewjohnsonspolarbeargarden