1545
post-template-default,single,single-post,postid-1545,single-format-standard,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 23.03.18

Fredagsbiten: är idag en monolog. 23 mars 1980 var det kärnkraftsomröstning i Sverige! I kölvattnet av Harrisburgolyckan (29 mars 1979) växte oppositionen mot kärnkraft och alla riksdagspartier ställde sig bakom en omröstning. Det fanns dock en stor splittring inom det borgerliga blocket, Centerpartiet såg en avveckling som en viktig fråga. Riksdagen sammanträde i 3 dagar för att formulera de tre alternativen.
Efter omröstningen tog riksdagen beslut om att alla reaktorer skulle vara avvecklade till år 2010, men 2010 röstade riksdagen ja till att tillåta byggande av nya reaktorer för att ersätta de befintliga, vilket alltså strider mot alla alternativen, framförallt linje 3, vars definitiva tidsgräns för länge sedan löpt ut. I själva verket har utfallet kommit att likna linje 1 mest (som fick minst antal röster)

Linje 1, företräddes av Moderater och leddes av Per Unckel, de fick slutligen 18,9% av rösterna.
Förslaget innebar typ:
Kärnkraften avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd.

Linje 2, företräddes av Folkpartiet och Socialdemokraterna och leddes av Hans Blix, de fick slutligen 39,1% av rösterna.
Förslaget innebar:
Linje 2 hade exakt samma text som linje 1 men med ett tillägg på baksidan av valsedeln.

Linje 3, företräddes av Centerpartiet, KDS och VPK och leddes av Lennart Daléus, de fick slutligen 38,7% av rösterna.
Förslaget innebar:
NEJ till fortsatt utbyggnad av kärnkraften.

Idag lyssnar vi på Tage Danielssons monolog ”Om sannolikhet” ur lunchrevyn ”Under dubbelgöken” som finns i sin helhet på öppet arkiv. Ursäkta den dåliga ljudkvalitet. God helg!

”Den finns inte, fast bara lite …”