1527
post-template-default,single,single-post,postid-1527,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 09.03.18

Vjatjeslav Michajlovitj Molotov föddes i byn Kukarka den 9 mars 1890. 1912 startade han tidningen Pravda ihop med sin polare Josef Stalin. Han var bl. a. Sovjetunionens utrikesminister i två perioder. Vjatjeslav Molotov gav namn åt molotovcocktailen, ett begrepp som myntades av finländska soldater då Molotov påstod att de klusterbomber Sovjet släppte över Finland var matransoner. De finländska soldaterna började benämna dessa som ”Molotovs brödkorgar” och svarade senare på detta med att kalla sina improviserade bensinbomber för molotovcocktails. I dagens fredagsbit – Nightrain med Guns n’ Roses – sjunger Axl om att han har en Molotovcocktail och tändsticka som kan tändas och med dessa prylar kan han skapa oro i leden

Ta det lugnt i helgen!

”… I got one chance left, In a nine live cat, I got a dog eat dog sly smile,
I got a Molotov cocktail, With a match to go, I smoke my cigarette with style …”