1524
post-template-default,single,single-post,postid-1524,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 02.03.18

”Somliga gillar låtar som låter som inkokt fisk, men det gäller inte mina för det ska bolla och rulla.” Anders Sture Torbjörn ”Pugh” Rogefeldt, född 2 mars 1947 var den första som sjöng rock på svenska. Han debuterade med det grammisvinnande albumet Ja, dä ä dä 1969, vilket var banbrytande då det var ett av de första rockalbumen på svenska. Än idag är det svårt för Pugh Rogefeldt att svara på varför just han var först med svenska texter till rockmusik, men kanske var det bara så enkelt att något saknades och ingen utom Torbjörn från Västerås förstod vad det var. Artistnamnet var producenten Anders Burmans idé. »du kan inte heta Torbjörn Rogefeldt, det går bara inte. Har du inget smeknamn?« Jo, Tobbe, sade jag, fast det blev han ju inte gladare av. Då sade jag: men jag kan heta Pugh! Jag vet fortfarande inte var jag fick det ifrån; men Burman blev lycklig.«

Trots sin arbetarbakgrund blev Pugh också kritiserad av proggarna för att vara kommersiell. Rogefeldt har senare kommenterat rörelsen med orden ”Proggarna tog så väldigt allvarligt på allting. Det fanns så mycket regler om hur musiken skulle låta och vad texterna skulle handla om. Jag förstod det aldrig. Det var som en sekt.” I en intervju säger han: ”Det var mest snack, ingen verkstad. Men det blev verkligen rena anti-Pugh-lägret, med Wiehe och Tommy Rander och dem i spetsen. De hatade mig verkligen. Fast jag kände mig inte särskilt besvärad då. Det är mest i dag jag kan bli störd av det: flera av dem som var mest dogmatiska då har ju helt bytt åsikter och är börsklippare halva bunten.” Dagens fredagsbit är Hog Farm från albumet Bolla och rulla, från 1974.

#fredagsbiten #aaaccc #pughrogefeld #bollaochrulla #hogfarm#rockpåsvenska