1507
post-template-default,single,single-post,postid-1507,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 09.02.18

Fredagsbiten: Angel Eyes. Her Royal Highness The Princess Margaret, Countess of Snowdon dog av en stroke på King Edwards VIII’s Hospital i London den 9 februari 2002. Hon blev 71. I allmänhetens ögon var hon ”partyprinsessan”, ”The Royal Rebel” … själv har hon beskrivit sin situation så här: ”When there are two sisters and one is the Queen, the other must be the focus of the creative malice, the evil sister.” Hon var den kedjerökande, partande och hårddrickande prinsessan som avskydde tanken av ett lugnt och stilla liv. Säkerligen en konsekvens av att ständigt stå i skuggan av sin syrra, att inte få gifta sig med den mannen hon älskade – Överstelöjtnant Peter Townsend – när hon till slut hittade nån att gifta sig med – Anthony Armstrong-Jones – så fick de inte offentliggöra sitt bröllop förrän syrran, som då var gravid, hade fött sitt barn. På nått sätt var hon fångad i en bur, hade alla möjligheter men kunde inte utnyttja dem … Hennes bekant, den amerikanska författaren Gore Vidal skrev om henne: ”She was far too intelligent for her station in life.”

Ofta utnyttjade hon de kungliga etikettsreglerna, t.ex. att ingen fick sätta sig vid ett middagsbord innan hon satt sig, ingen fick börja äta innan hon och ingen fick fortsätta att äta efter att hon slutat äta… Vid nåt tillfälle sa George Harrison (the Beatles): ”Your Highness, we really are hungry and can’t eat until you go.”. Hon svarade: ”I see. Well, in that case, we’d better run.”…

I avsnitt 4 säsong 2 (”Beryl”) av den utmärkta serien ”The Crown” som man bl.a kan se på Netflix finns en stark scen där Margaret går runt i sin våning, ”får spelet”, skriker gråter, röker, trashar och dricker whiskey – antagligen Famous Grouse som lär ha varit en av hennes drugs of choice. Ovanpå detta spelas den fantastiska ”Angel Eyes” med Ella Fitzgerald. En fin om än tragisk kontrast.

Dagens fredagsbit är Angel Eyes, Take it away Ella!

”So drink up all you people

Order anything you see

Have fun you happy people

The laughs and the jokes on me …”