1504
post-template-default,single,single-post,postid-1504,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 02.02.18

På sin 40-årsdag den 2 februari 1922, släppte den irländske författaren James Joyce boken Ulysses, av många ansedd som ett av 1900-talets mest inflytelserika litterära verk. Fram till Ulysses innehöll den irländska litteraturen mest hjältekaraktärer. James Joyce skrev istället om vanliga människor som under en helt vanlig dag i Dublin. Att skriva drygt 750 sidor om en enda dag blir en påminnelse om hur mycket tankar en vanlig dag i ett liv faktiskt rymmer. Att precis allt, högt som lågt, måste med. Precis allt vad det innebär att vara människa.

Ulysses handlar egentligen bara om tre personer: två män och en kvinna. Kvinnan, Molly Bloom, har bara varit indirekt närvarande i boken fram till sista kapitlet där hon plötsligt tar över helt och hållet och hennes tankar träder fram i ett ”stream of consciousness”-flöde på 51 sidor utan punkt eller skiljetecken, lite som frijazz.

Det är också i Mollys frijazzmonolog som man tydligast inser hur kontroversiell boken måste ha varit 1922. Och hur kontroversiell den förmodligen fortfarande kan upplevas idag.
Att känna är viktigare än att fatta alla inbakade referenser.

En annan som inspirerats av både Homeros och Joyce är Alex Kapranos, sångare och gitarrist i Franz Ferdinand. Kapranos far var för övrigt grek och hans mamma engelsk, så han tillbringade sina första år i Homeros hemtrakter. Hans låt Ulysses utspelar sig under en hyfsat utflippad utekväll.

Så. Skön fredag på er!

”La, la-la-la-la
Ulysses
I found a new way
I found a new way, baby

You’re not Ulysses, oh baby, no
La-la-la-la
You’re not Ulysses
La-la-la-la”

#fredagsbiten #aaacccc #ulysses #jamesjoyce #homeros #odysseus #kapranos #franzferdinand #nightout #streamofconciousness #tgif