1464
post-template-default,single,single-post,postid-1464,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 26.01.18

Fredagsbiten: Block Buster! 26 januari 1973 gick den in som 1:a på englandslistan och blev kvar i 5 veckor. The Sweets första och enda listetta i England. Låter är skriven av Nicky Chinn och Mike Chapman (”Chinnichap”), paret låg bakom en lång rad hits åt artister som; Smokie, Mud, Suzi Quatro, New World, Tina Turner, Huey Lewis and the News och Toni Basil. Basils största hit Mickey – som de skrev – finns med som cover på Carolas debutplatta ”Främling” (1982).

En mindre kontrovers uppstod på skivbolaget RCA då man tyckte att riffet på Block Buster (inspelad 1 nov. 1972) påminde om riffet på bolagskollegan David Bowies låt The Jean Genie (inspelad 6 okt. 1972) som släppts bara nån månad tidigare. Men man kom överens om att detta bara var en tillfällighet och Bowie gratulerade The Sweet till 1:a-platsen. The Jean Genie nådde bara en 2.a plats …
Båda låtarna påminner om Yardbirds snabbare version av Bo Diddleys I’m a Man som i sin tur är inspirerad av Muddy Waters låt Hoochie Coochie Man (skriven av Willie Dixon). Muddys låt Mannish Boy är en variant eller s.k. svarslåt på Bo’s I’m a Man. Under inspelningen av ”Raw Power” (1973) gjorde Iggy and the Stooges en version av I’m a Man (inspelad sept.–okt. 1972) – som inte kom med på plattan. Den versionen låter väldigt mycket som The Jean Genie … Bowie remixade plattan och måste ha hört låten ett antal gånger … Lite musikhistoria där!

Då så, vrid upp ljudet och ta helg för nu kommer snuten!

”We just haven’t got a clue what to do …”