1429
post-template-default,single,single-post,postid-1429,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 19.01.18

Den 19 januari 1946 föddes en av världens mest produktiva låtskrivare och artister, (hon har skrivit och spelat in över 3000 låtar). I offentligheten har hon odlat en image som den charmiga men lite vimsiga blondinen med vacker sångröst, men bakom fasaden döljer sig en skarp affärskvinna med väl utvecklad näsa för musik och business. De som talat med henne vittnar om hennes kvickhet, vänlighet och verbala briljans, men också om att hon aldrig säger mer än vad hon vill att folk ska veta.

Hon debuterade som trettonåring, men genombrottet kom när hon lanserades i countrysångaren Porter Wagoners tv-show i Nashville. På den påflugna frågan om de hade sex lär hon ha svarat; ”att visst, det hade de massor av gånger men aldrig med varandra”.

Hennes förmögenhet uppskattas i dag till omkring 500 miljoner dollar, men till det yttre är hon trogen den stil och image hon skapade sig redan på 60-talet. Skönhetsoperationerna har under årens lopp blivit många, men stjärnan själv skämtar bort det hela; ”Det har kostat mig en förmögenhet att se så här billig ut”.

Veckans låt skrev hon när en annan kvinna försökt förföra hennes man. Den blev hennes genombrott, och har tolkats av många, bland annat Sisters of Mercy, White Stripes och Olivia Newton John, men här kommer originalet. Grattis Dolly!

Fin helg på er!

#fredagsbiten #aaaccc #dollyparton #jolene #dollywood#dollywoodfoundation