1243
post-template-default,single,single-post,postid-1243,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten: 05.01.18

Fredagsbiten: 5 januari 1910 inträffade ett brutalt rånmord i Stockholm. En svensk kypare, värdshusvärd och spårvagnsförare vid namn Johan Ander dömdes för dådet. Han kom att bli den sista som fick dödsstraff i Sverige, Ander blev också den ende som avrättats med giljotin i vårt land. Veckans låt; Bohemian Rhapsody har också ett dramatiskt tema, den skrevs av Freddie Mercury 1975. Låten har ingen refräng, utan består istället av tre huvuddelar: en ballad-del som avslutas med ett gitarrsolo, en operadel och en hårdrockssektion. Ända sedan den gavs ut har det diskuterats vad den egentligen handlar om. Ett vanligt missförstånd är att den handlar om en person med AIDS. Men det här var mer än 10 år innan Freddie Mercury fick HIV och sju år före HIV ens blev mera känt. En del menar att texten handlar om en självmordsbenägen mördare som hemsöks av demoner. Enligt en annan teori beskriver låten händelserna före en avrättning. Andra menar att Bohemian Rhapsody inte handlar om någonting alls – att texten bara skrevs för att passa med musiken. Den enda närmare förklaring som Freddie Mercury själv lär ha kommit med var att folk bara borde lyssna på den, fundera på det hela och sedan bestämma sig för vad den säger just dem.

Nu tar vi helg efter årets första arbetsvecka. Dra upp volymen!

”Mama, just killed a man
Put a gun against his head, pulled my trigger, now he’s dead
Mama, life had just begun
But now I’ve gone and thrown it all away.”

#fredagsbiten #aaaccc #trettondagsafton #giljotin #freddiemercury#queen
#anightattheopera #bohemianrhapsody